Mervolie's Gerbil Hemsida

Hemsidan för dig som älskar gerbiler och vill att dom ska ha det bästa möjliga liv som går ett ge!

Blog Medium

RSS

En länk till video på Korra & Gin!

5 Dec 2017

Tryck här för att komma till videon Korra & Gin!

(Obs! Länken är via Facebook)

Här får ni se när jag har ute mina två Gerbiler lösa i rummet.
Exempel på hur otroligt tama de kan bli när man lär känna dom,
Väldigt underskattade husdjur av många

Om fler videos önskas, hör gärna av er! :)


Ha en bra dag!
/ Erika

Ordet råtta

5 Dec 2017

Eftersom Gerbiler hör till kategorin möss, råtta, gnagare, (rätta mig om jag har fel), vi kan nog alla komma överens om att Gerbiler hör till dom. Personligen tycker jag inte det är någon skillnad förutom utseendet kan variera men de är fortfarande Råttor ... eller möss.

Vi har: Tamråttan, Springmöss, Näbbmus, Skeppsråttor, osv ... ja listan är ganska lång. Nu för en gång skull ska jag prata om själva råttan som oftast fått ett dåligt rykte.

Ordet "Råtta" för många människor förknippas med spetsig nos, rotar i soptunnor, bär med sig sjukdomar, smutsiga, ohyra. Alla dessa fördomar ni säkert hört talas om, vissa jag berättar till att jag har Ökenråttor börjar huttra bara de får höra ordet.
   Råttor är super renliga. De gillar inte att bli smutsiga eller vatten för den delen! Ifall de får något på sin päls försöker de genast tvätta bort det. De gör sina behov i hörn, eller på samma ställen och gräver för det som katter, till och med tvättar sig efteråt.
   Råttor är extremt smarta och sympatiska. De har även social intelligens, det är en anledning till att de oftast används som experiment i laberatorium (Ja, det är lika hemskt som det låter) De har lätt att anpassa sig till olika situatiner, bra minne. De kan lära sig sina namn och komma när du kallar på dom!

/zuri-narbild.jpg

 

Saya tappat en klo

30 Jan 2017

Jag öppnade Terrariet för att gosa med Saya som kom fram till öppningen och var så nyfiken som vanligt. Blickade ut över stupet ut till mitt rum, gissar på att hon tänkte vad underbart det skulle bli att få komma ut. Jag höll i henne ett tag, sen när jag släppte ner henne i buren och blickade jag på annat. Sen när jag kollade igen så började Saya att slicka sig intensivt på tassarna, onormalt länge. Annars brukar dom ju bara ta några sekunder på sig att tvätta sig men hon höll på i flera minuter.

Då undrade jag varför hon tvättade sig så mycket, för jag visste att någonting inte riktigt stod som det ska. Då kollade jag in henne noga och såg att hon var helt röd om tassarna, det var precis som om hon hade doppat dom i blod. Då förstod jag genast varför hon tvättade sig på ett sådant maniskt sätt utan uppehåll. Hon ville få bort blodet. Sen när jag kollade igen såg jag att hon var täckt med blod från mnnen ner till halsen. I början blev jag as rädd och tänkte shit, har hon fått inre blödningar eller något, kommer hon att dö? Ni vet, alla möjliga hemska tankar som kommer upp i hjärnan när någonting sånt här händer. Tänkte till och med att hon hade bitit sig själv i tungan.
När jag petade i henne så pep hon så tydligen hade hon väldigt ont.

Jag avvaktade, lät henne tvätta sig klart och gå och se senare hur hon hade det. Då såg jag att hon hade tvättat bort allt blod förutom den på sin vänstra tass och då visste jag direkt att det var källan. Hon hade skadat tassen.
Jag tittade närmare, en klo fattades. Aj, aj. Där var svaret. Inte konstigt hon hade så ont och att det blödde så mycket. Hela klon hade slitits av, vet ej hur, gissar på att hon säkert fastnat med klon någonstans. Men annars såg det inte så illa ut, lite blod och en klo borta.

Då blev jag genast mer lättad för den växer ut igen och är inte livshotande. Hon kunde använda tassen som vanligt trots olyckan, det blev en svart liten sårskorpa på toppen.

Nu har klon växt ut igen och det ser ut som om det aldrig har hänt smileHa en fortsatt bra dag!
Hälsningar
Erika

Påsktips!

30 Jan 2017

Ohooj! 


Snart är det påsk! Eller det är ett tag dit.... men dom börjar redan sälja påsk ägg så därför tänker jag ge lite tips till er som har Ökisar eller tänker skaffa

Köp påsk ägg till dina Gerbiler! Så får dom kartongerna som dom är, det är hård bra kartong och räcker ett tag. Dom får arbeta med tänderna. Man kan ha ägg halvan som ett kurragömma ställe, eller riv av ägget i mitten och konstra med det hur du nu vill att det ska vara. Jätte billiga "leksaker" till ökenråttor och helt ofarliga. Personligt mycket bättre än att köpa "riktiga" leksaker till dom som finns på djur butiker.

Utnyttja påsken och köp dom några påsk ägg så krabaterna kan hålla igång sina tänder och få stimulans! Dom kommer sprudla av glädje! 

laughing

Gerbiler asså...

20 Feb 2016

/31274-398781821687-1434599-n.jpg


I somras fick Gin en ny kompis, Jänka. Gin är den som är högt i rang, vilket hon visar väldigt tydligt genom att rida på sin kompis, nypa till henne om hon är för påflugen.
I buren kommer dom bra överens med varandra, Jänka är alltid undergiven och försöker aldrig ifrågasätta rang ordningen. Dom tvättar varandra, sover med varandra. Gin kan faktiskt ibland vara tålmodig och tillåta Jänka att kliva på hene.

Men när dom är ute och springer löst på golvet i mitt rum ...
Så blir Gin väldigt revir hävande. Vilket beror på alla dom olika lukterna som kanske gör henne förvirrad och hennes Gerbil instinkter tar överhand. Jänka blir tvungen vara på sängen hela tiden för att hon inte vågar komma ner, för då märker Gin det direkt och börjar genast jaga henne så det nästan ser otäckt ut. Jänka brukar springa upp i min famn, eller på min axel för att söka skydd, stackarn. Jänka trycker sig ner mot marken och spänner sig så fort hon bara får syn på Gin.

Ibland har hon fått sig några nyp bett som endast märks om man känner under pälsen. Har hittat små hår tussar från Jänkas svart vita päls. Hon blev biten i tassen en gång så jag hittade små blod avtryck på kudden.

Men sätter jag dom på ett ställe där dom annars inte brukar vara, som i ett annat rum, på en soffa eller något så gör Gin aldrig någonting. Då är hon helt vänlig. Samma sak i buren, där är hon helt vänlig och putsar Jänka. Sover tillsammans och gosar med varandra.

Så hur vet jag att jag inte behöver sära på dom? Jo, just precis av den anledningen jag skrev ovanför. Dom kommunicerar med varandra. Gin är inte aggressiv, hon är bara extremt revir hävande och när hon känner andra Gerbil lukter tar det över och hon blir förvirrad när hon ser någonting röra sig på golvet och tror att Jänka är en annan Gerbil.

Det konstiga är att, om jag sätter ner Jänka på golvet just bredvid Gin så gör hon ingenting. För då hinner hon lukta på henne och som ba: Jaha, det är bara du.
Gin har varit så här i över ett halv år nu och endast när dom är ute i mitt rum. Så nu kommer det ironiska...

Jag har börjat från och med idag att ha ute dom en och en åt gången så Jänka slipper bli traumatiserad och bara ha inställning att gömma sig från Gin. Jag tog först ut Jänka och lät henne springa på golvet, hon kunde utforska mitt rum ifred.
Jag tog sedan ut Gin ensam i rummet... och då började hon pipa, kvittra och söka omkring med blicken efter sin kompis.

Det var precis så hon betedde sig efter hennes förra bur kompis gick bort när jag hade ute henne. Så, när Jänka och Gin är tillsammans i mitt rum på golvet så jagar Gin henne och försöker nypa i henne så fort hon ser henne. Nästan. Och när jag låter Gin vara ensam ute, så står hon på bakbenen och piper. Som betyder att hon letar, undrar vart sin kompis tagit vägen

Ohoj :P

9 Aug 2015

Är det att vara...

/1919136_386044951687_6338666_n.jpg

Eller att ikke vara?

Det är frågan

Halloj! :) Nafsande info

9 Aug 2015

Har ni någonsin tänkt på hur snälla Gerbiler är? ...mot människor alltså


Om jag håller fram ett skalat, delat solrosfrö till dom vilket är väldigt små bitar, mellan tummen och pekfingret så gör dom allt vad dom kan för att inte bita mig i fingrarna. Dom tar så försiktigt som möjligt, jätte gulligt!

Varför skulle dom bry sig i om dom råkade bita mig i fingret eller inte? JO, för att dom vill inte göra någon illa!! (människor alltså)

Även om jag tar en liten smul bit av ett solrosfrö och gömmer den mellan tummen och pekfingret så att den inte ens syns, så försöker dom ändå göra allt vad dom kan för att inte bita i min hud! Jag känner deras små rakblads tänder på mina fingrarna när dom ska ta det gömda fröet men dom gör allt i sin makt för att bara få tag i fröet och gör det så försiktigt.


Dock, otama gerbiler som inte lärt känna dig kan vara så ivriga när dom tar godis från dina fingrar att dom råkar nafsa till din hud istället. Detta har typ ALLA mina Gerbiler gjort när dom varit "nya" men sedan lärt sig HELT SJÄLVA att man ska vara försiktig.

Jag har aldrig sagt åt dom om dom nafsat mig. Jag har nästan gjort tvärt om, talat bäbis språk och strykat dom; "Meeh så får du väl inte göra!<3" Dom nafsar inte er för att vara elaka utan för att kommunicera :)

Straffa dom aldrig, tänk aldrig ens på att behöva lära dom att inte nafsa er. Det slutar dom själva med när dom lärt känna er. 

Dessutom... om ni t.ex håller passivt fram eran hand i buren, då kommr dom antagligen komma fram och nosa. Kanske ge er en liten försiktig nafsning som nästan kittlas. Det är antingen att dom är nyfikna och vill "känna" på er, eller tecken på tillgivenhet. Kanske till och med att dom slickar dig, vilket är tecken på att dom gillar dig :)

Allmän nafsning:

Dom nafsas för att kommunicera, talar om någonting för er. Kanske någonting är obehagligt, jag är nyfiken, låt mig känna, osv... Helst när dom är nya och ovana, dom kan väl inte veta hur exakt hårt, mjukt dom ska känna på er! Prova ta fram vad som helst framför nosen på dom, deras instinkt är genast att känna vad det är med tänderna, om det är någonting att gnaga på, äta, eller bara allmän nyfikenhet som små barn som vill utforska

Ni som klagar på att era gerbiler nafsar i vilka situationer som helst, hårt, mjukt, löst, vad det nu må vara så tänk så här; Om dom verkligen hade velat bita er så skulle dom hur lätt som helst ge er ett blödande sår. Kom igen. Deras tänder kan gå igenom hårdplats. Det ska inte vara några problem att bita igenom eran hud

Därför är det viktigt att aldrig tillrättvisa eller bestraffa en Gerbil, för dom kan inte vårat språk!
Om ni får för er att börja bestraffa en Gerbil så kan jag garantera att nafsningarna kommer övergå till riktiga bett då deras tänder går igenom eran hud så det börjar blöda


ETT BRA TIPS! ang stimulans i buren

2 Aug 2015

Gerbiler är perfekta papperstrimmlare....

Istället för att slänga bort kartonger, toarullar, äggkartonger så ge dom till era gnagare! Lovar att dom kommer uppskatta det.

T.ex istället för att snöra tomma toarullar i soporna så ge dom direkt till era Gerbiler, samla på i en påse eller något.
När typ eran pasta tar slut så ge dom den tomma kartongen så dom får något att gnaga på.

Be era vänner, bekanta samla på sig kartonger och sånt till er, på det sättet kan dom sponsra era ökisar!


OBS! Ge INTE smutsiga kartonger eller tidningspapper.


Era Gerbiler kommer tacka er! :) Låt dom alltid ha något att syssla med när dom är instängda i sina burar det är dessutom bra för deras tänder smile

Nya bilder kommer snart!

28 Jul 2015

Kommer lägga upp nya bilder på mina gerbiler så ni har något gulligt att kolla på yell

Mitri blev dålig!

8 Mar 2015

Igår vid 2 tiden på natten när jag skulle kolla till råttorna en sista gång innan jag gick och la mig så såg jag att Mitri inte betedde sig som hon brukar. Hon satt helt stilla med halv slutna ögon och när hon skulle gå så gned hon munnen mot marken och såg riktigt sjuk ut.
Jag tog genast upp henne för att undersöka vad som var fel och märkte att hon var helt blöt från munnen en bit ner mot halsen av slem/saliv som hade kommit från hennes mun som fortfarande var helt geggig och hon utförde konstiga ljud som friska Gerbiler aldrig gör. (Jag har varit med om detta tidigare med en annan Gerbil 'Chewie' så jag var ganska säker på vad det var)

Och när en Gerbil får en geggig mun, full med saliv och utför underliga ljud så är det för att någonting har fastnat i munnen eller halsen på den. Orsaken är olika, med min förra Gerbil berodde det på att hennes framtänder hade gått av och kunde inte tugga maten ordentligt men jag har kollat Mitris tänder och dom var det inge fel på. Eftersom jag varit med om detta två gånger tidigare med Chewie så var jag nästan helt säker på att hon skulle återhämta sig igen om hon fick vila ett tag. Nästa dag så var hon helt återställd med torr och frisk mun. Jag har henne ute just nu på golvet i mitt rum och hon beter sig som att den aldrig har hänt.

Ta en titt på denna länk!

8 Mar 2015

 https://www.youtube.com/watch?v=IP3UESdt6no

DET ÄR VAAAARMT!

24 Jul 2014

Såhär varmt brukar det inte vara på en svensk sommar, typ 30+ i skuggan?! medelhavs värmen verkar ha gått vilse och kommit hit till norden eller nå... Till och med mina ökenråttor tycker att det är jättevarmt! dom sover typ aldrig bredvid varandra nu utan på olika ställen, alltid helt framme och lägger sig på svala ställen som porslin eller järn. Mitt rum är på övervåningen, och där har jag då mina råttor såklart. Eftersom att värmen stiger så blir det VARMT där uppe, enda gången jag är där uppe är när jag ska kolla till Gerbilerna eller låta dom vara ute och röra på sig. Just nu låter jag Saya och Zuri springa lösa på mitt golv utan att jag är där. Så även fast inte jag orkar vara där pågrund av värmen så får dom ändå röra på sig, dom ska få vara och springa där nån timma, sen ska jag byta av och ta nästa ökisar :) Hoppas ni har en trevlig sommar!

Skillnaden på Aggressivitet och Dominans

15 Jan 2014

Kan du se skillnaden om en gerbil är aggressiv eller dominant? kan då berätta att det är STOR skillnad..

Tänkte i alla fall förklara det här:


DOMINANS:
Freja började att jaga runt Yoku i buren, sen nosade dom på varandra på ett väldigt stelt sätt, sedan höjde dom ryggarna mot varandra och fortsatte helt stelt trycka deras nosar i varandra. Sen kunde dom ba sluta mitt i allt.
Sedan nästa gång så brottade Freja ner Yoku på ett lite våldsamt sätt så att Yoku hamnade på rygg. I vissa fall så la sig ibland Yoku helt själv på rygg och rörde sig inte ur fläcken fören Freja slutar.


Och det här betyder ju att Yoku är lägst i rang såklart eftersom att hon visar undergivenhet t.ex att lägga sig på rygg. Det är inge farligt om era gerbiler håller på så. Dom kommunicerar bara med varandra!

Freja den gråa och Yoku den vita :)

 

AGGRESSIVITET:
Två gerbiler möter varandra och helt utan förvarning är dom ihopsatta som en boll, sprattlar och slåss.
I andra fall kan det vara så att bara EN gerbil är agressiv och den andra är undergiven... då skulle det se ut såhär:
Den agressiva gerbilen attackerar den undergivna gerbilen. (biter) Den undergivna gerbilen reagerar tillbaka genom att försöka fly och gömma sig. (Undergivna djur brukar vilja undvika strider!) Men den aggressiva gerbilen fortsätter att jaga efter den undergivna och göra nya attacker; hugger. Brukar bli sår efter betten.

Aggressiva slagsmål slutar när någon av gerbilerna dör.

 

 

MEN!! OM ERA GERBILER GÖR DETTA SÅ ÄR DET HELT NORMALT! (Dominans och Kommunikation)

  1. Rider på varandra. (Den som rider är den som vill bestämma.)
  2. Brottas våldsamt (Som lek brottning fast våldsammare, slutar när den andra visar underkastelse.)
  3. Nosar på varandra (Den undergivna har sänkt nos/huvud mot den ranghöga.)
  4. Kvittrar. (Den som kvittrar visar underkastelse.)

 

GOD JUUUL!

23 Dec 2013

Mina små råttor visar för fullt att dom vill komma ut och springa på golvet :P eller dom enda som är lugna är Chewie och Freja som ha chillar i sina bon, men Korra och Yoku gräver på glaset i deras burar och försöker hoppa upp upp i taket? <.<

Jaha ojdå, nu gav Yoku upp och gick och la sig med sin syster Freja!

Men dom får hålla ut ett tag till då jag ska ta ut dom senare ikväll. Då ska dom få springa ute i flera timmar medans jag ser film, då blir dom såå glada :D
Hoppas ni har ute era gerbiler varje dag ni med! det behöver ju inte vara flera timmar per dag såklart :P men kanske en halvtimma i alla fall.
Tänk er själva om ni bara hade det lilla utrymmet som dom har i deras burar, då skulle man inte må bra. Alla djur behöver röra på sig för att må bra! :)

städat buren till Chewie & Korra

6 Dec 2013

Nu har Chewie & Korra fått rent och fräscht i buren! det uppskattar dom ;)

annars händere inte så mycket för mig, sitter vid datorn och låter Freja och Yoku springa runt och göra mig sällskap. 
Som vanligt så kvittrar Freja då och då när hon inte får nog med uppmärksamhet hahah!

  

img-2626.jpg

 

 Tack till er!

 

 

 

 

← Äldre inlägg

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)